Mazanečky totiž mají v postupu přípravy jednu zajímavost navíc. Do jejich výroby se musí zapojit dětské ruce.
Mouka možná bude po celé kuchyni, ale za tu radost to stojí.
Na tuhle dobrotu budete potřebovat:
300 g pšeničné hladké mouky
100 g cukru
špetku soli
2 menší vejce
droždí (o velikosti dvou hrachových kuliček)
85 ml mléka
60 g změklého másla
50 g rozinek
40 g mandlí
30 g kandovaného ovoce
vejce na potření
blanšírované mandle plátky
A jak na to?
Smíchejte a dobře rukama propracujte všechny ingredience kromě rozinek, mandlí a kandovaného ovoce.
Jakmile je těsto hladké a vláčné, přidejte rozinky, mandle a kandované ovoce podle chuti. Ty pěkně "zapřekládejte" do těsta.
Nechejte pod utěrku kynout celou noc na nepříliš teplém místě (cca 15 - 18°C).
Ráno hned po probuzení, zapněte troubu na 180°C. Utíkejte se s dětmi podívat, jak se těsto zvětšilo.
Opatrně těsto rozdělte na dva stejně velké bochánky. Pomašlujte vejcem, ozdobte mandlemi a pečte 30 - 35 minut.
Praktický tip:
Tentokrát neplatí rošťácká rada, že to můžete všechno hned sníst. U mazanečků je dobré počkat nejméně 1 hodinu, než zakrojíte. Těsto by se totiž mohlo po upečení srazit.
Přejeme velikonoční dobrou chuť
Pošlete nám spokojené výrazy vašich dětí při pojídání této velikonoční dobroty.